Så här skriver Malin Emanuelsson i sin artikel ”Konst från flickrummet” efter en intervju med mig:
I Uppsalastudenten Lina Nääs konst ryms allt från broderier till digitala bearbetningar av foton. Ofta gestaltar hon flickor i gränslandet mellan att vara barn och bli kvinna. Det var när hon gick på konstlinjen på Wiks folkhögskola som hon på allvar fick självförtroende i sitt skapande.
Kaffekoppar, ett kakfat och ett par skissblock. De bildar ett litet stilleben på soffbordet framför Lina. Hon tvekar innan hon börjar prata, säger att det är ovant att tala om sin konst. Och konst, tycker hon, det är ett bråkigt begrepp.
– Jag har en bild av konst som inte riktigt stämmer överens med vad jag gör. Att det är något som ska avspegla samhället och att det ska finnas en massa tankar bakom. Ibland föredrar jag att kalla mig bildskapare eller bildkreatör, men det kanske är för att jag inte vill vara märkvärdig. Ofta får jag kommentaren att det jag gör har något sagolikt över sig, och då tänker jag att jag skulle vilja göra saker med mer spets, vara mer vågad och aggressiv.
Utgår från fotografier
Men även om provokation och konceptualitet inte är det första man skulle förknippa med Linas bilder är de långt ifrån ofarliga och traditionella. Hon fascineras av kontraster: att kombinera det digitala med det organiska, det måleriska med teckning och inte minst, det mjuka med det farliga. I målningen ”Krigare” som hänger på väggen över oss sitter en flicka i trosor och stickad kofta med benen i kors. Ansiktet och delar av överkroppen är gömd i skuggan under busken hon sitter vid. Man ser bara konturerna av ögonen som stirrar ut ur mörkret. Flickorna återkommer ständigt, ofta bär de på djur. Det finns något dubbelt över det; tryggheten och sedan fasthållandet.
I ett nytt projekt planerar Lina att teckna utifrån gamla foton som hon hittade när hon var hemma i Dalarna. Ofta gör hon så att hon utgår från foton, både egna och andras, när hon ska få ner den bild hon har i huvudet på papper. För det nya projektet bestämde hon sig för att plocka ut de bilder där kvinnor var fotograferade tillsammans.
Målandet känns viktigast
– Om man ser sådana foton utgår man ofta från att kvinnorna är systrar eller bekanta. Men just genom att göra bild på bild med detta motiv vill jag att något annat ska låta sig anas; helt enkelt göra en serie som fejkar lesbianism på 1800-talet. Att exempelvis utgå från en bild på två kvinnor i Sollerödräkt och sedan antyda en kärleksrelation.
Lina bor i Uppsala sedan länge, men har haft de flesta av sina utställningar i hemtrakterna i Dalarna. Nyligen vann hon en fototävling i Mora där man skulle inspireras av musik. Foto och digitala bearbetningar av foton är något som Lina har hållit på med sedan barnsben. När hon var tolv år scannade hon in sin första bild – av pojkbandet Hanson – och gjorde en bakgrund som tonade över mellan gult och orange. Måleri, som är det som känns viktigast just nu, började Lina med när hon gick på konstlinjen på Wiks folkhögskola för fem år sedan.
– Året på Wik betydde oerhört mycket. Jag fick självförtroende och lärde mig att gå ett steg längre, att ta bilderna dit jag förr inte trodde att det var möjligt. Om jag hade gått där idag hade jag kanske målat ännu mer; då var jag nyss utflugen och hade mycket med mig själv samtidigt.
En självförsörjande hobby
Men genom att titta i hennes galleri på hemsidan låter det sig anas att Lina konstant har varit enormt produktiv; hon jobbar snabbt och intensivt och när hon väl är igång har hon svårt att sluta. Den tekniska skickligheten går inte heller att ta miste på. Med några få streck kan hon fånga en ställning, det finns en rytm i de ettriga pennrörelserna över pappret, genom ljus och skuggor skulpterar hon fram människor. Det var på Wik och sedan på bildlärarutbildningen hon finslipade sina verktyg.
– Vi hade kroki en gång i veckan på Wik. Det var oumbärligt, jag tränade upp seendet enormt mycket. När jag läste till bildlärare övade vi oss på att teckna med höger hjärnhalva. Att inte titta så mycket på pappret, att se föremålet som det är utan att tänka exakt på vad det föreställer. Hitta mellanrumsvinklarna.
Väl ute på praktik förstod Lina att det inte var en bra idé att bli bildlärare om hon ville fortsätta med sitt eget skapande; all tid skulle gå åt pappersarbete och planering. I höstas började hon istället läsa till bibliotekarie och skapandet har blivit till en självförsörjande hobby vid sidan om. Då och då droppar det in beställningar på omslag till böcker och cd-skivor, senast till Uppsalabandet We are the Storm. På utställningar och genom hemsidan säljer hon också. Ibland kan en utställning knoppa av sig så att folk hör av sig flera år efteråt.
Fullt med bilder i huvudet
– Det kan vara svårt att göra sig av med en målning, lite som att ge bort ett barn. Jag brukar be att få titta på hur den hänger på sin nya plats. Men mycket av det jag säljer är digitala bearbetningar och de finns ju kvar.
Kvar finns också bilderna i Linas huvud. Och när hon blundar kan hon se nya. Det är så det börjar.
Malin Emanuelsson 4/3 2011
Orka blogg!
Nu finns det ett instagramkonto (går att besöka även utan eget konto):
www.instagram.com/lina.naas
.
#artmadethis Smedsgränd Uppsala
Let’s not worry too much
Gult hus
Korsstygn
Händer i silver
Tuschteckning
En ring till Malin
Mitt bomärke i silver
Teckning
.
Hitta fel
Torrnål på kartong
Torrnål
Stjärnhimmel
Hade några bilder i Expressen Söndag
What’s up
Tokiga gubbar
Bra humor/Kollage
Fight fight – fight in the night
Kyss
Halsband på gång
Den enes död, den andres teckningsblock
På nästan alla bibliotek måste man, av olika anledningar, rensa ut och gallra material. Eftersom försättsbladen i många böcker är väldigt fina, och jag får dåligt samvete över att slänga så mycket papper, brukar jag passa på att riva ur dem och samla ihop dem till teckningsblock. Efter att ha gått igenom Handelshögskolans biblioteks statistiksamling har jag nu teckningsblock så det räcker ett par år framöver.
Man kan inte ta hem allt man ser…
…men vissa saker måste ändå räddas!
Sorgeliv till Leksansdräkten, ensamt och ledset på Myrorna i Uppsala
Rita, klippa klistra, TATUERA
Idag har jag gjort en oro
SBD – Statens biblioteksdepå
Den som ändå vore kär
Min teckning i litteraturtidskriften Skeppet
Sent om sider är målerigalleriet uppdaterat
Så nu ser det ut så här: http://www.linanaas.se/malningar
Vimmelfoto
Pillow talk
Vid nyår träffades alla broderare hos Mojje och fikade och lottade ut kuddarna som vi gjort tillsammans under det senaste halvåret. Varje kudde har varit hos varje broderare i en månad var. En del var svåra att säga nej till men jag fick min favorit!
Lina Margit i Kulåra
I mellandagarna bad Mojje mig att fota en vittröja (den vita ”jackan” till folkdräkten) som hon sytt. Det blev ett fint tillfälle att ta dessa porträtt på Margit som beställt tröjan. Efteråt fikade vi hos Margit och hennes partner berättade att min mormor och morfar var de första som bjöd in honom när han kom som utsocknes stockholmare till ön på 70-talet. Mormor lindade in fisk i tidningspapper och glödstekte dem i öppna spisen. Fan vad tråkigt det är att vara född på 80-talet.
I all fall, här är några av bilderna:
Det här var Margits mammas finsjal.
Den här ljusa sjalen var en del av Margits tonårsrevolt. Svårt för mig att se vad som är så crazy med den men tydligen fick den dräktpolisen att storkna. Rebel girl, rebel girl you are the queen of my world.
Klicka här om du vill läsa sömmerskans inlägg om tröjan
Pågående utställning i Mora
Tog ju bara 3 år…
…men nu har jag stickat klart den här korven
Galleri Skatan
Nya bilder i galleriet: Räckhåll
Nya bilder i galleriet: Memento mori
Välkommen till kulturnatta i kvarnbyn
Tåg och spårvagn från Göteborgs centralstation, ca 30 minuters resa
Hitta hit
Trähalsbandet
Hemslöjd = slöjda Hemma
Har haft en idé om att göra ett halsband av träpluttar hur länge som helst nu men min skärbräda och min lilla såg och min trånga lägenhet gör det inte lätt att genomföra, men om man åker hem Hem med stort H så finns det ju en vebod full med torkade grenar, en superbra såg, ett rejält arbetsbord och en ivrig pappa. Där hittade jag även sladden som ligger till vänster i bilden och tänkte ”men GUD den HÄR kan man väl inte slänga?! Den måste ju gå att återbruka till nåt fint!” och så hamnade den i skatboet.
Sen finns det ju såklart mycket bättre utbud av byggvarubutiker hemHemma.
Men vad gör killen i kassan?! Han LÄGGER ALLA I SAMMA PÅSE FAST DET ÄR OLIKA SORTER. ”Såå vad ska du göra när du kommer då?” ”Eh, hyperventilera och sortera?”
Mamma frågar vad jag ska göra med alla muttrar.
Huh, I dunno? Typ…ha dem? Lägga dem i olika grupperingar?
Mojjes livstycke på gammelgården, Sollerön
www.malinbohm.se
Sketchbookproject 2012 – hurra nu börjar det!
En digitaliserad skattgömma
På www.solfoto.se/hembygd kan man förlora sig i ett växande digitalt bildarkiv med fotografier från det tidiga 1900-talets Sollerön
Här har jag hittat en fantastisk bild på min morfar Einars två stiliga bröder Stunis Anders Andersson och Stunis Gunnar Andersson.
och så här såg vår gård, Stunisgården, ut år 1918
Gå in och kika! www.solfoto.se/hembygd
En idé
Fröken fräken fikar
Glassögon
Tjockfläta
Maskerad
Upp med händerna
Blå fågel
Ritfika
Stora handskar
Tuve i sin vinterpäls
Any day now
Ny bild: ”Flicka med husdjur”
Bilder från utställningen på Uppsala konstmuséum
Kom på vernissage i Uppsala
Saxat från Salongens eventsida:
den 14 december · 16:30 – 19:30
Uppsala Konstmuseum
Välkomna till salongens andra vernissage för terminen!
Vi kommer att visa verk av två spännande konstnärer: Lina Nääs och David Christoffersson.
Temat för vernissaget är vild växtlighet och naturmystik.
Lina Nääs är en illustratör, fotograf och bildkonstnär som bor här i Uppsala. Såhär beskriver hon sig själv och sin arbetsprocess:
”Jag inspireras av litteratur, slöjd, människor, naturen och andras konst. Jag tycker om att jobba snabbt och intensivt och är inte rädd för att göra ”fel”. Ibland växer nya bilder fram ur de gamla, men ibland ser jag dem bara helt plötsligt när jag blundar. När jag målar utgår jag oftast från skisser eller fotografier som jag gjort för att efterlikna bilden jag såg i huvudet.”
David Christoffersson är fotograf och baserad i Stockholm. Han jobbar mest med stilleben i stora format. I serien Weeds har David arbetat med extremt stora format för att framhäva otrolig detaljrikedom av vanliga svenska vägdikes-växter. Växter som de flesta ser förbi eller ser som ogräs. Nu har ogräset kommit till sin rätt i Davids stilrena och tidlösa verk.
Kom och ta del av två intressanta och inspirerande konstnärskap och tillbringa en kväll på Uppsala konstmuseum med oss. Självklart bjuds på tilltugg, något att dricka och gott umgänge! Väl mött!
/Salongen
http://www.uppsala.se/konstmuseum
http://salongen.org/
Mina foton i nr 5 Hemslöjd 2011: Lappar knappar och band
Så kom det äntligen en bunt tidningar i brevlådan! Bilderna som togs i somras har nu hamnat på ett tjockt obestruket papper á la tidningsmums 2010-tal.
Tidningen går att köpa på Pressbyrån och lite såna ställen, eller din lokala hemslöjdsbutik (vem älskar inte sin lokala hemslöjdsbutik?!) men går även att låna på både folkbibliotek (kolla här) och universitetsbibliotek (kolla här) om du vill fingra på pappret själv och kanske till och med läsa artikeln. Massa annat spännande i numret. Slöjdsuget gör sig påmint. . .
Teaterplansch
Några foton tillsammans #5
Kattun lovers
En hyllning till kattun* med hjälp av den outtröttliga aldrig för kallt vatten rädda Malin Bohm.
*läs om kattun på Wikipedia eller hos den här Rättvikskullan
материалы
För nån som älskar både böcker, annorlunda bokbindningar, papper , vikningar, fina kartor, obegripliga instruktionsscheman och bokstäver i allmänhet och dessutom layouten på stela akademiska bokomslag från 1960-70talet är det svårt att bara gå förbi och låtsas att det regnar när institutionen för slaviska språk har bestämt sig för att slänga bort lite obsolet litteratur om datalingvistik (på slovakiska?). Jag vet inte var alla böcker som följer med mig hem har tänkt att de ska bo, men är de inte fruktansvärt fina?
Ps. Om ni undrar vem det är som röker bakom min nya literarna mapa stredoslovenského kraja så är det Lady Gaga som pryder mitt skrivbord.
Moleskin #2
Moleskinbilder
Threadless loves horror
Har precis submittat (eh, vad kan det heta på svenska?) en design till Threadless (t-shirthimlen, typ) tävling ”Threadless loves horror”. Så här ser den ut och du kan hjälpa mig att vinna genom att gå in och rösta (länk längst ned i inlägget). Hurra!
Klicka på bilden här nere för att komma till tävlingen:
Brudsilder i Älvdalen
Sommaren fick sitt avslut i en kulningskurs med Anneli Norell vid denna vackra tjärn i Brudsilder utanför Älvdalen
Några foton tillsammans
Några foton tillsammans
Några foton tillsammans
Utan ballong
Hej sommarlovet!
”Konst från flickrummet” -intervju i tidningen ETC-Uppsalademokraten
Så här skriver Malin Emanuelsson i sin artikel ”Konst från flickrummet” efter en intervju med mig:
I Uppsalastudenten Lina Nääs konst ryms allt från broderier till digitala bearbetningar av foton. Ofta gestaltar hon flickor i gränslandet mellan att vara barn och bli kvinna. Det var när hon gick på konstlinjen på Wiks folkhögskola som hon på allvar fick självförtroende i sitt skapande.
Kaffekoppar, ett kakfat och ett par skissblock. De bildar ett litet stilleben på soffbordet framför Lina. Hon tvekar innan hon börjar prata, säger att det är ovant att tala om sin konst. Och konst, tycker hon, det är ett bråkigt begrepp.
– Jag har en bild av konst som inte riktigt stämmer överens med vad jag gör. Att det är något som ska avspegla samhället och att det ska finnas en massa tankar bakom. Ibland föredrar jag att kalla mig bildskapare eller bildkreatör, men det kanske är för att jag inte vill vara märkvärdig. Ofta får jag kommentaren att det jag gör har något sagolikt över sig, och då tänker jag att jag skulle vilja göra saker med mer spets, vara mer vågad och aggressiv.
Utgår från fotografier
Men även om provokation och konceptualitet inte är det första man skulle förknippa med Linas bilder är de långt ifrån ofarliga och traditionella. Hon fascineras av kontraster: att kombinera det digitala med det organiska, det måleriska med teckning och inte minst, det mjuka med det farliga. I målningen ”Krigare” som hänger på väggen över oss sitter en flicka i trosor och stickad kofta med benen i kors. Ansiktet och delar av överkroppen är gömd i skuggan under busken hon sitter vid. Man ser bara konturerna av ögonen som stirrar ut ur mörkret. Flickorna återkommer ständigt, ofta bär de på djur. Det finns något dubbelt över det; tryggheten och sedan fasthållandet.
I ett nytt projekt planerar Lina att teckna utifrån gamla foton som hon hittade när hon var hemma i Dalarna. Ofta gör hon så att hon utgår från foton, både egna och andras, när hon ska få ner den bild hon har i huvudet på papper. För det nya projektet bestämde hon sig för att plocka ut de bilder där kvinnor var fotograferade tillsammans.
Målandet känns viktigast
– Om man ser sådana foton utgår man ofta från att kvinnorna är systrar eller bekanta. Men just genom att göra bild på bild med detta motiv vill jag att något annat ska låta sig anas; helt enkelt göra en serie som fejkar lesbianism på 1800-talet. Att exempelvis utgå från en bild på två kvinnor i Sollerödräkt och sedan antyda en kärleksrelation.
Lina bor i Uppsala sedan länge, men har haft de flesta av sina utställningar i hemtrakterna i Dalarna. Nyligen vann hon en fototävling i Mora där man skulle inspireras av musik. Foto och digitala bearbetningar av foton är något som Lina har hållit på med sedan barnsben. När hon var tolv år scannade hon in sin första bild – av pojkbandet Hanson – och gjorde en bakgrund som tonade över mellan gult och orange. Måleri, som är det som känns viktigast just nu, började Lina med när hon gick på konstlinjen på Wiks folkhögskola för fem år sedan.
– Året på Wik betydde oerhört mycket. Jag fick självförtroende och lärde mig att gå ett steg längre, att ta bilderna dit jag förr inte trodde att det var möjligt. Om jag hade gått där idag hade jag kanske målat ännu mer; då var jag nyss utflugen och hade mycket med mig själv samtidigt.
En självförsörjande hobby
Men genom att titta i hennes galleri på hemsidan låter det sig anas att Lina konstant har varit enormt produktiv; hon jobbar snabbt och intensivt och när hon väl är igång har hon svårt att sluta. Den tekniska skickligheten går inte heller att ta miste på. Med några få streck kan hon fånga en ställning, det finns en rytm i de ettriga pennrörelserna över pappret, genom ljus och skuggor skulpterar hon fram människor. Det var på Wik och sedan på bildlärarutbildningen hon finslipade sina verktyg.
– Vi hade kroki en gång i veckan på Wik. Det var oumbärligt, jag tränade upp seendet enormt mycket. När jag läste till bildlärare övade vi oss på att teckna med höger hjärnhalva. Att inte titta så mycket på pappret, att se föremålet som det är utan att tänka exakt på vad det föreställer. Hitta mellanrumsvinklarna.
Väl ute på praktik förstod Lina att det inte var en bra idé att bli bildlärare om hon ville fortsätta med sitt eget skapande; all tid skulle gå åt pappersarbete och planering. I höstas började hon istället läsa till bibliotekarie och skapandet har blivit till en självförsörjande hobby vid sidan om. Då och då droppar det in beställningar på omslag till böcker och cd-skivor, senast till Uppsalabandet We are the Storm. På utställningar och genom hemsidan säljer hon också. Ibland kan en utställning knoppa av sig så att folk hör av sig flera år efteråt.
Fullt med bilder i huvudet
– Det kan vara svårt att göra sig av med en målning, lite som att ge bort ett barn. Jag brukar be att få titta på hur den hänger på sin nya plats. Men mycket av det jag säljer är digitala bearbetningar och de finns ju kvar.
Kvar finns också bilderna i Linas huvud. Och när hon blundar kan hon se nya. Det är så det börjar.
Malin Emanuelsson 4/3 2011
Trivsam bonad anno 2011
En gång såg jag en bild på ett broderi med texten ”Ge dig själv tid”. Det var ju fint, men ganska ofta är det det motsatta budskapet jag behöver. Istället för att ”ge sig tid” att gå hemma och dra och gnälla över ditten datten och tro att allt är så svårt och ogenomförbart behöver jag istället få det här kastat i ansiktet på mig själv ett par gånger om dagen:
Jag gjorde en till affisch
Jag gjorde en affisch
Funderar på nytt visitkort
…mest för att det är så roligt att göra dem 🙂
I can haz teh prize!
”I thought you loved me”
Folk slänger så konstiga saker. Idag hade nån slängt sin apa i sophuset. Så himla sorgligt.
The Sketchbook Project Uppslag 20
Så var det dags att skicka iväg böckerna till Amerikatt! Det spårade ur lite mot slutet av min bok…
The Sketchbook Project Uppslag 19
The Sketchbook Project Uppslag 18
The Sketchbook Project Uppslag 17
The Sketchbook Project Uppslag 16
The Sketchbook Project Uppslag 15
The Sketchbook Project Uppslag 14
The Sketchbook Project Uppslag 13
The Sketchbook Project Uppslag 12
The Sketchbook Project Uppslag 11
The Sketchbook Project Uppslag 10
The Sketchbook Project Uppslag 9
The Sketchbook Project Uppslag 8
The Sketchbook Project Uppslag 7
The Sketchbook Project Uppslag 6
The Sketchbook Project Uppslag 5
The Sketchbook Project Uppslag 4
The Sketchbook Project Uppslag 3
The Sketchbook Project uppslag 2
The Sketchbook Project uppslag 1